Преносимо са портала РТС: Министар просвете Младен Шарчевић: Нема враћања деце у учионице, настава се завршава онлајн

Шарчевић: Нема враћања деце у учионице, настава се завршава онлајн


Министар просвете Младен Шарчевић каже за РТС да ће се настава у основним и средњим школама и факултетима завршити до краја маја. Међутим, како је напоменуо, мала матура, завршни радови у средњим школама, као и испити на факултетима биће одржани у физичком простору, а не онлајн.
Младен Шарчевић је рекао, гостујући у емисији Око, да ће настава остати онлајн до краја школске године.
Напомиње да нема враћања деце у учионице и амфитеатре. "Немамо потребе да неког излажемо масовном окупљању у учионицама и амфитеатрима", истиче министар.
"Имамо изгледе да све урадимо до краја маја. Осми разред и четврти разред средње школе раније у мају, крајем маја, док се предавања на факултетима завршавају средином маја", навео је Шарчевић. 
Објаснио је да ће оцене бити у закључане до краја маја, али постоји могућност да се поправе у јуну.
Мала матура, завршни радови у средњим школама, као и испити на факултетима, биће одржани у физичком простору, напоменуо је министар.
Студенти ће имати редован јунски рок, а можда ће се мало ући у јул, најавио је министар и додао да неће бити онлајн испита, јер тога нема у закону.
Указао је да се до јуна ствари у вези са епидемијом могу довести у ред, ако све буде како треба.
Тада ће школе бити празне, указао је Шарчевић и истакао да ће моћи да се изведе да у учионици буде и пет ученика, ако буде потребно због мера заштите од коронавируса.
Рекао је да мала матура још не може да се одржи потпуно онлајн, и да ће то моћи можда за годину и по до две.
Када су у питању надарени ученици, којих је више од 8.000, министар је рекао да се ни од чега не одустаје и да ће за њих тестирање бити одржано у првој половини или око средине јуна – како би ученици који не успеју могли да полажу малу матуру са осталим ђацима касније тог месеца.

"Захвалност РТС-у и донаторима"

Министар просвете је истакао да је настава на даљину педагошки експеримент.
Meђутим, коментаришући тест мале матуре прошле недеље, рекао да је презадовољан како су се снашла деца и наставници.
Навео је да су постојали технички проблеми на интернету и захвалио је РТС-у и донаторима.

"Eпидемиолошка ситуација je несигурна"

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже је за повратак деце у школе потребна стабилна, контролисана ситуација, епидемиолошки јасна, да имамо јасну представу где је све присутан вирус, да ли смо га свели на појединачне појаве.
"Одлука мора да буде, с једне стране, подржана од стране здравственог дела нашег тима, а с друге стране, и од министра и његовог тима у смислу организације", истаао је Тиодоровић.
Наводи да је епидемиолошка ситуација у целини несигурна, а у неким деловима земље и неповољна.

О почеку рада школа не може се размишљати у току маја, истакао је Тиодоровић, који напомиње да одлука мора да се донесе барем 15 дана пре него што оне почну да раде.

Шта ће бити са плаћеним екскурзијама

Екскурзија неће бити до краја лета, иако су неке већ уплаћене, рекао је Шарчевић и додао да се са Јутом и Министарством трговине и туризма ради на решењу.
"Један од предлога је да се то претвори у ваучер који породица може да користи за неко летовање или да се пребаци за неку будућу екскурзију", навео је министар.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Семинар "Мотивација и психолошки принципи учења"

Коришћење сервиса Гугла на домену образовне институције

Национална платформа „Чувам те“ (cuvamte.gov.rs)