2020-10-05: ДАН ШКОЛЕ

Основна школа „ Милија Ракић“
05.10.2020.
ДАН ШКОЛЕ
Поштоване колеге, родитељи наших ђака, драга децо, драги пријатељи, данас се навршава 199 година од званичног почетка образовања у нашем месту и за све нас то је велики празник.
Пети октобар је, такође, и светски Дан учитеља – празник свих наставника и ученика и свих људи на свету који несебично размењују знање са другима.
За готово два века постојања школе људи који су је чинили проживљавали су срећна времена и велике недаће, али од школе никада нису одустали.
Читав свет данас се суочава са невидљивим Корона вирусом који може да буде веома опасан по здравље људи и због тога смо сви , хтели то или не, морали да унесемо неке промене у начину живота и рада и да мало коригујемо неке наше навике и обичаје. Због тога данас прослављамо дан школе на крајње необичан начин. Нећемо организовати велики скуп, нећемо имати госте, нећемо чак ни међусобно размењивати честитке и лепе жеље уз загрљај и пољубац , како ред налаже, али то ни у ком случају неће умањити нашу посвећеност, ђачку вредноћу и радозналост нити међусобно поштовање и пријатељство.
Напротив, бићемо сви још бољи у сваком смислу. Проћи ће и ова недаћа као и многе друге раније, а наши ће малени ђаци једног дана постати много успешнији од нас самих и својим ће знањем и ангажовањем учинити свет много бољим местом за живот.
На крају морам да се осврнем и на протеклу школску годину,
Почела је у најбољем реду, све је било добро испланирано, старији ђаци су били на екскурзији, почела су такмичења , прославили смо школску славу, учествовали на разним манифестацијама, наставници су похађали разне обуке, размењивали примере добре праксе, сарађивали смо са разним институцијама, почеле су припреме за завршни испит, Мадес, млађи ученици су требали да пођу на екскурзију и... 15.март – ванредно стање због вируса.
Нове околности – нови начин рада. Сви смо код куће , а настава мора да тече. У том периоду сви смо дали све од себе: наставници и ученици у процесу учења на даљину, стручне службе у размени информација и препорука, помоћно особље свакодневним дежурством и припиремањем школског простора за нови начин рада, а посебно родитељи најмлађих ђака .
Крајњи резултат- много бољи од очекиваног. Осмаци су врло успешно положили завршни испит, вредни ђаци других разреда без већих проблема настављају школовање, једино су прваци остали ускраћени за дружење и помоћ учитеља кад је то најпотребније, али се трудимо да то сада надокнадимо.
У сваком случају, пандемија нас је за многе ствари ускратила, али смо много тога и научили, како професионално тако приватно , а и једни о другима.
Свима желим срећан дан школе, „редовно стање“, много здравља и безбриге у будућности.
директор школе
Милош Маринковић

 



 

 





































Коментари

Популарни постови са овог блога

Семинар "Мотивација и психолошки принципи учења"

Коришћење сервиса Гугла на домену образовне институције

Национална платформа „Чувам те“ (cuvamte.gov.rs)