Коришћење сервиса Гугла на домену образовне институције

Данас је у просторијама ОШ "Милија Ракић" одржан семинар  под називом "Коришћење сервиса Гугла на домену школе". Имајући у виду реализацију школског развојног плана којим је предвиђено континуирано унапређење наставног процеса увођењем нових технологија у примену, уважавајући чињеницу да сви запослени и ученици од 5. до 8. разреда имају емаил адресу на домену школе коришћењем Google Apps Education Edition (Гуглово издање апликација за образовање) реализован је овај семинар како би се унапредило коришћење оних сервиса које већ користимо. Сајт семинара је на следећој адреси
Google Apps Education Edition (Гуглово издање апликација за образовање) је широк спектар информационих технологија намењен школама у циљу бесплатног унапређења комуникације и сарадње. Гугл управља свим технолошким детаљима тако да школа може фокусирати енергију и финансијска средства ка деци.
Ученици, наставници и особље могу да размењују идеје брже и да послове ураде ефикасније када имају приступ истим моћним комуникационим алатима и алатима за дељење послова као што је Гуглово издање апликација за образовање. Гуглово издање апликација за образовање омогућава администраторима технологије да обезбеде електронску пошту, дељени онлајн календар, алате за размену тренутних порука као и наменски сајт школе бесплатно. Није потребан хардвер и софтвер за инсталацију или одржавање пошто се све услуге испоручују путем стандардног веб претраживача - било када, било где.
ОШ „Милија Ракић“ је добила прилику да комбинује и користи следеће услуге за целу школу (за ученике, наставнике и особље):
  • Гмаил (Gmail) - Понуда е-поште за школу за ученике и особље са више гигабајта простора по налогу са алатима за претраживање и разговор. Електронске адресе су облика korisnickoime@osmr.edu.rs. Ово је посебно погодно у образовним ситуацијама и у ситуацији када све већи број ученика и наставника има широкопојасни приступ интернету.
  • Гугл Разговор (Google Talk) - Наставници и ученици  могу да буду позвани или да им се пошаљу тренутне поруке - било када, било где у свету.
  • Гугл Календар (Google Calendar) - Свако може да организују свој распоред и да дели догађаје, састанке и цео календар са другима. Може и да се објави календар школе на сајту.
  • Гугл Документи (Google Documents) - Ученици и наставници могу да креирају документе, унакрсне табеле и презентације, а затим да сарађују једни са другима у реалном времену директно преко прозора веб прегледача.
  • Гугл Сајтови (Google Sites) - Креирање групе сајтова и његове измене на исти начин као када уређујемо документ - нема потребе за техничком експертизом. Сајт школе на овај начин може да обједини све информације које желимо да поделимо са својим колегама и ученицима, укључујући документе, календаре, фотографије, видео снимке и прилоге.
Обраћене теме на семинару су:
  • Основни појмови о Гугловим апликацијама за образовне институције
  • Гуглова услуга за размену електронске поште
  • Гуглова услуга Календар
  • Гуглова услуга Документи
  • Гуглова услуга Сајтови
  • Остале услуге Гугла и могућности њиховог коришћења преко налога на домену школе
Учесници семинара имају обавезу да у наредном периоду индивидуално  пројекат сајта за наставни предмет који предају у циљу унапређења наставног процеса и комуникације са ученицима.
Семинар је реализовао мр Милан Милошевић, наставник Информатике и рачунарства.
 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Семинар "Мотивација и психолошки принципи учења"

Национална платформа „Чувам те“ (cuvamte.gov.rs)