2022-10-05: Обележен је Дан ОШ "Милија Ракић"

Основна школа „Милија Ракић“ у Церовцу, 5. октобра, свечано је обележила 201. Дан школе пригодним програмом за ученике, родитеље и наставнике у Дому културе у Церовцу. 
Свечану академију отворила је учитељица Гордана Мудрић, а потом је присутне ученике, њихове родитеље, наставнике, мештане Церовца, Башина и Мраморца и госте из других школа и месних заједница општине Смедеревска Паланка поздравио Милош Маринковић, директор школе. Посебан поздрав упућен је братској школи и гостима из Врдника, ОШ „Милица Стојадиновић Српкиња“, као и Марији Урошевић, која је извајала и школи подарила спомен обележје – бисту Милије Ракића. У име општине Смедеревска Паланка присутнима се обратила Радмила Радисављевић, председница Скупштине општине Смедеревска Паланка, која је између осталог рекла, да је њен почетак каријере у просвети био баш у овој школи и да је прву годину свог наставничког позива понела у најлепшим успоменама.

Затим је уследила додела признања најуспешнијим наставницима. Наставничко веће ОШ „Милија Ракић” сваке године бира Најуспешнијег наставника.
У току школске 2020/21. Наставнико веће одлучило је да признање за Најуспешнијег наставника године, због изузетног труда, залагања и резултата у раду са ученицима, понесу наставници Светлана Нешић, Мерима Ђорђевић и Александар Савић. 


У току школске 2021/2022. признање за Најуспешнијег наставника године, због изузетних успеха на такмичењима, запаженог редитељског рада на овогодишњем „МАДЕС”-у и ангажовања у раду са ученицима, понела је наставница Марија Ристивојевић.

У наставку програма уследио је кратки преглед значајних активности у претходној школској години.
Културноуметнички програм низом рецитација отворили су ученици:
  • Анђела Луковић „Учитељу“
  • Лена Урошевић „Ау што је школа згодна”
  • Вук Урошевић „Школа”
  • Никола Којадиновић „Чаробна врата”
  • Вељко Бачаревић „Првак”
  • Урош Илић и Лазар Лазић „Септембар”
  • Дуња Величковић и Лена Величковић „Рођенданска”
Потом су гости погледали представу „Ординација” у извођењу ученика 7. и 8. разреда у режији Марије Ристивојевић. У представи су глумили ученици: Лука Васић, Милош Алексић, Андреја Цветковић, Наталија Радојевић, Вељко Кочић, Даница Маринковић, Анастасија Пајковић, Душан Маринковић и Алекса Живојиновић.
Прва школа у Церовцу основана је 1821.године у једној помоћној згради у црквеном дворишту и носила је назив “ Школа Церовачка ” ( према школском летопису ) .
Била је то једна од најстаријих школа тадашњег Јасеничког, Орашког и Подунавског среза. У ову школу долазили су ђаци чак и из далеке околине села – Ратара, Клоке, Башина, Мраморца, Водица, Придворица, Рабровца…
Та је школа изнедрила многе знамените личности: свештенике, лекаре, војсковође, ђенерале … па чак и једног од првих министара просвете.
1860. године школа бива пребачена у центар села где прелази из једне у другу оронулу зграду.
1931. године завршена је зграда у којој се школа и сада налази. Изградњу школе највећим делом је финансирао учитељ у пензији из села Клоке Милија Ракић.
Милија Ракић није имао деце па је продао читаву своју имовину и новац уложио у изградњу школе у Церовцу. То је страшно разљутило његовог брата који недуго за тим наручује Милијино убиство.
Школа у Церовцу од тада носи назив “Милија Ракић”.

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Семинар "Мотивација и психолошки принципи учења"

Коришћење сервиса Гугла на домену образовне институције

ИЗ УГЛА ПСИХОЛОГА - Припрема детета за полазак у школу